Śródziemnomorska kapusta to propozycja na podanie włoskiej odmiany. Wzbogacona bakłażanem, papryką i pomidorami cieszy podniebienie. Może być dodatkiem do głównego dania, jednak zaświadczam, że sama jest na tyle sycąca wyrazista w smaku , że spokojnie z dobrym pieczywem zaspakaja apetyt.
Zdecydowanie polecam Wam na rozgrzewkę.

Potrzebujemy (na 6 solidnych porcji):

-średnia główka włoskiej kapusty
-około 4 stołowe łyżki oleju rzepakowego
-1 niewielki bakłażan
-1 czerwona słodka papryka
-2 cebule
-filiżanka domowego przecieru pomidorowego lub passaty
-2 pomidory bez skórki
-sól
-pieprz
-2 stołowe łyżki masła
-łyżeczka suszonego tymianku
-około 1/2 l bulionu warzywnego

A robi się to tak:

-paprykę opalamy nad ogniem, studzimy i zdejmujemy skórkę
-cebulę obieramy, kroimy w piórka
-bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy, żeby puścił gorzki sok
-w głębokim garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę, szklimy
-dodajemy poszatkowaną dość grubo kapustę, mieszamy
-wlewamy bulion, dodajemy pieprz i tymianek, dusimy
-bakłażana wycieramy do sucha, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty
-dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory
-kiedy kapusta zmięknie, ale nie będzie zbyt miękka ( w razie potrzeby do duszenia dodajemy wody), a bulion odparuje dodajemy przecier pomidorowy, masło, sól

Pyszna absolutnie