Wiadomo, że szybkie zupy są najlepsze. Słodki krem z buraków przygotowuje się migiem, smakuje wybornie i jest doskonałym zastrzykiem energii. Mimo, że gorąca i sycąca , to nie jest absolutnie ciężka. Pieczone buraki są naturalnie słodkie i wspaniale połączyły się z kokosem, tworząc zgrabną całość. Słodki krem z buraków poleca się na pyszną część obiadu.

Na 4 porcje potrzebujemy:
-4 średnie buraki
-2 niewielkie marchewki
-2 stołowe łyżki wiórków kokosowych
-1 szalotka
-1.5 stołowej łyżki masła
-szczypta sproszkowanego curry
-3 stołowe łyżki jogurtu naturalnego
-1 litr bulionu warzywnego
-niewiele świeżo mielonego czarnego pieprzu
-2 stołowe łyżki smakowej oliwy (np. rozmarynowej/pomarańczowej)

A robi się to tak:
Buraki szorujemy, przekrawamy na mniejsze części, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości (zależnie od wielkości kawałków, mniej więcej 30 minut)
siekamy na drobno szalotkę, marchewki myjemy,obieramy i kroimy w talarki
rozgrzewamy w rondlu masło, wrzucamy posiekaną szalotkę oraz wiórki kokosowe.
mieszamy, dorzucamy marchewkę, buraki podsmażamy chwilkę
zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut
studzimy, dodajemy jogurt, przyprawy, blendujemy na gładko
krem podajemy z odrobiną smakowej oliwy na wierzchu

Na zdrowie, palce lizać!