Dziś pudding gryczany z gruszkami.
Odczarowałam  wytrawność kaszy gryczanej. Znakomicie sprawdza się w postaci śniadaniowej. Aromatycznej, rozgrzewającej,
w sam raz na zimne poranki. Znakomita w połączeniu z czekoladą, gruszkami, które teraz są wyśmienite oraz orzeszkami ziemnymi.  Porcja to bomba energetyczna, źródło dobrze przyswajalnego białka, błonnika oraz witamin. 
Gryczany pudding poleca się na zdrowy i smaczny start dnia.  

Potrzebujemy (na 2 porcje):

-filiżankę suchej kaszy gryczanej niepalonej
-2 gruszki
-ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady
-łyżka stołowa masła
-plasterek świeżego imbiru
-szczypta gałki muszkatołowej
-dwie łyżki stołowe posiekanych orzeszków arachidowych

A robi się to tak:

-do rondla z grubym dnem wsypujemy kaszę, wrzucamy imbir, przyprawy oraz jedną obraną i pokrojoną gruszkę 
-zalewamy dwiema filiżankami wody, zagotowujemy
-gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę
-wyjmujemy imbir, dodajemy masło i czekoladę
-blendujemy na gładko
-podajemy z drugą surową gruszką oraz orzeszkami

Smacznego!