Potrawa z soczewicy to Dhal, popularne danie kuchni indyjskiej, zazwyczaj przygotowywane z czerwonej odmiany. W mojej wersji jest odmiana zielona strączków, moim zdaniem konsystencją nadająca się idealnie.  Do tego średnio twarde  różyczki kalafiora i aromatyczne przyprawy. Połączenie idealne na sycący obiad czy też wczesną kolację. I do tego potrawa z zielonej soczewicy w tej wersji jest całkowicie jednogarnkowa, wygodna do przygotowania.

Potrzebujemy (na 3 solidne porcje)
-2 białe cebule
-kubek suchej zielonej soczewicy
-2 marchewki
-2 ząbki czosnku
-1 kalafior
-1/2 filiżanki dobrego koncentratu pomidorowego
-1.5 l bulionu warzywnego
-sól/pieprz do smaku
-1 płaska łyżeczka mielonego curry
-1 ostra papryczka (u mnie chilli)
-1 stołowa łyżka suszonego lubczyku
-1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
-około 5 łyżek roślinnego oleju

A robi się to tak:
-cebule obieramy, kroimy drobno, z papryczki usuwamy gniazda nasienne i również siekamy
-marchewki obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy,przeciskamy przez praskę, kalafior dzielimy na różyczki
-w dużym rondlu rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę, marchew
-mieszamy, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
-następnie wsypujemy soczewicę, dodajemy ziele angielskie, curry i lubczyk
-po upływie około 15-20 minut dodajemy kalafiora (jeśli płyn zbyt się zredukował możemy dodać jeszcze przegotowanej wody)
-kalafior powinien być średnio twardy po upływie około 10-15 minut (zależy od wielkości różyczek)
-po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, pieprz do smaku i na końcu sól.

Dhal podajemy posypany świeżo siekanym koperkiem lub natką pietruszki (może być śmiało również kolendra)

Smacznego!