Placki cukiniowe z serem kojarzą mi się  z letnim delikatnym obiadem konsumowanym nieśpiesznie na tarasie. Znakomicie pasuje do nich grecki gęsty jogurt lub ser feta. Placki cukiniowe z serem wg mojego przepisu są bardzo delikatne, lekkie, prościutkie do zrobienia. Zachęcam gorąco do przygotowania, pycha!

Potrzebujemy:
-1 cukinia
-1 jajko
-150 g dobrego, aksamitnego twarożku
-około 3 stołowe łyżki mąki jaglanej
-sporo świeżo mielonego pieprzu
-łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki curry
-łyżeczka świeżego posiekanego oregano
-łyżeczka świeżej posiekanej mięty
-tłuszcz roślinny do smażenia (u mnie olej kokosowy)

A robi się to tak:
-cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski i zasypujemy solą i zostawiamy na kwadrans
-w osobnej misce mieszamy twarożek, jajko, przyprawy
-cukinię przepłukujemy wodą, odciskamy (dzięki temu nie będzie chłonęła tłuszczu podczas smażenia)
-cukinię dodajemy do masy twarożkowej, dosypujemy mąkę, mieszamy
-smażymy do zrumienienia z obydwu stron

Smacznego