Sezon na cukinię ma się wyśmienicie. Kwiaty cukinii wcale nie jest tak trudno dostać, trzeba się dobrze rozejrzeć. Warto. Pieczone kwiaty cukinii to absolutnie wyjątkowa sprawa, chrupiąca delikatna. U mnie dziś w bardzo surowej wersji, bez nadzienia, błyskawiczne do zrobienia. Doskonałe na lekką przekąskę lub szybki obiad. Pieczone kwiaty cukinii, jakie Wam proponuję to prostota w kuchni, czyli to, co lubię najbardziej. Minimum dodatków, esencja smaku, przyjemność smakowania. O to przecież chodzi. O przyjemność.
Smacznego!

Potrzebujemy ( na 1 porcję):
-3-4 kwiaty cukinii
-5 stołowych łyżek dobrej oliwy z oliwek
-2 średnie ząbki czosnku
-sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu
-szczypta mielonej gałki muszkatołowej
-płaska stołowa łyżka suszonych pomidorów drobno posiekanych
-łyżka stołowa posiekanych listków bazylii (mogą być suszone)

A robi się to tak:
-piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
-w miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętymi przez praskę lub drobno posiekanymi ząbkami czosnku, gałką, pomidorami
-kwiaty cukinii wykładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy oliwą z przyprawami, posypujemy świeżo zmielonym pieprze,
-pieczemy około 8 minut

Pycha!