Drodzy,
Dziś podrzucam szybki pomysł na ciekawy dodatek, ale również lekkie samodzielne danie.
Pieczenie pozwala znakomicie odczarować mdławy smak brukselki oraz rozgotowaną teksturę znaną niestety bardzo dobrze z dzieciństwa. A kapustka ta jest bardzo zdrowa – oprócz tego, że jest źródłem wielu witamin jak i przeciwutleniaczy- ma więc mnóstwo korzyści dla naszego organizmu.

W tym daniu wszystko ze sobą wspaniale się łączy, charakterystyczny smak pasty miso oraz rodzimy wędzony twaróg. No i chrupiąca pyszna brukselka z fistaszkami – koniecznie musicie spróbować tej wersji

Potrzebujemy (na 2-3 porcje):

-500 g brukselki
-100 ml oleju
-2 stołowe łyżki jasnej pasty miso
-2 szczypty sproszkowanej ostrej papryki
-2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
-skórka otarta z 1/2 cytryny
-2 stołowe łyżki posiekanego szczypiorku
-100 g wędzonego twarożku
-50 g orzechów ziemnych bez skorupek

A robi się to tak:

-Brukselkę myjemy, usuwamy słabo wyglądające listki i przekrajamy każdą główkę na pół
-W misce za pomocą trzepaczki (rózgi) lub widelca mieszamy olej, pastę miso, pieprz, oraz skórkę otartą z cytryny. Robimy to super  dokładnie, tak, aby powstała emulsja, a składniki połączyły się
-Do miski z marynatą dorzucamy brukselkę i dokładnie pokrywamy ją składnikami
-Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
-Brukselkę wysypujemy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut tak aby nie była surowa, ale wciąż jędrna i chrupiąca
-W międzyczasie na suchej patelni podprażamy orzechy ziemne i później siekamy je na mniejsze kawałki
-Brukselkę podajemy posypaną orzechami, szczypiorkiem a na wierzch kruszymy wędzony twaróg

Smacznego!