Dziś proponuję Wam super fajną przekąskę – chrupiącą, aromatyczną, pieczoną białą fasolę.
Najdłuższy etap to moczenie fasoli w nocy, potem już z górki błyskawicznie.

Potrzebujemy:
-200 g suchej białej fasoli
-2 liście laurowe
-5 kulek ziela angielskiego
-1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego 
-około 100 ml dowolnego oleju (u mnie słonecznikowy)
-1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
-sól, pieprz do smaku
-1/2 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
-3 szczypty suszonego oregano
-1/4 łyżeczki sproszkowanej kozieradki

A robi się to tak:
fasolę w dużej misce zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc
rano odlewamy wodę, płuczemy fasolę , zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości z zielem angielskim, włoskim koprem i liściem laurowym 
w misce mieszamy olej z przyprawami, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
wsypujemy odlaną z garnka ugotowaną fasolę (pozbywamy się przypraw z gotowania)
do miski z przyprawami, dokładnie pokrywamy całą fasolę zalewą
wysypujemy na blachę do pieczenia i pieczemy około 7 minut