W jesienne dni dobrze otulić się kocem i napić się rozgrzewającego słodko- kwaśnego naparu. Co ciekawe smakuje on równie pysznie na gorąco w ulubionym kubku, jak i na zimno z kostkami lodu (jeśli pogoda nas jeszcze pozytywnie zaskoczy )
Akurat mamy sezon na żurawinę, można kupić więcej i zrobić zapasy mrożąc
w torebeczkach. Ma ona znakomite właściwości oczyszczające, a także wspomaga nerki i oczyszczanie organizmu.
A sam napar robi się niezwykle błyskawicznie

Na  4 konkretne porcje potrzebujemy :
– 3 kwaskowate jabłka
-garść jabłek suszonych
-150 g świeżej (lub mrożonej ) żurawiny
-3 małe gałązki świeżego tymianku
-2 plasterki świeżego imbiru
-1.5 l wrzącej wody

A robi się to tak:
Jabłka myjemy i kroimy na cząstki, razem ze wszystkimi składnikami wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Przykrywamy przykrywką, wyłączamy gaz i zostawiamy kwadrans . Gotowe