Jeśli lubicie pikantne smaku młoda kapusta na ostro będzie dla Was wręcz idealna. Rewelacyjna jako dodatek, równie dobra jako samodzielne danie. Lekka, pikantna i do tego nieskomplikowana – tylko piękna chrupiąca główka młodej kapusty i kilka przypraw. Efekt bomba- młoda kapusta na ostro poleca się Waszej uwadze. A jeśli zrobicie z połowy główki, z drugiej na szybko spróbujecie tej surówki– warto. No chyba, że już zrobiliście… jestem pewna, że przygotowujecie regularnie.

Potrzebujemy (na 4 solidne porcje)
– 1 główka młodej kapusty
-odrobina morskiej soli
-świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)
-listki świeżego tymianku (łyżeczka od herbaty)
-szklanka wody lub warzywnego bulionu)
-1/2 łyżeczki od herbaty zielonej pasty curry (można na początku dodać mniej)

A robi się to tak:
-kapustę szatkujemy dość cienko
-do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy pastę curry dokładnie ją mieszamy, dodajemy sól,pieprz i kapustę
-dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie prawie miękka
-na koniec dodajemy listki tymianku i gotowe