Zupa krem marchewkowy to znakomite szybkie danie. Błyskawiczna, aromatyczna, o jedwabistej konsystencji. Dodatek prażonych pestek słonecznika znakomicie podkręca smak warzyw a natka pietruszki w ilości hurtowej  przepysznie dopełnia całości. Najważniejsze jest minimum składników i ekspresowość wykonania. Nieskomplikowany krem marchewkowy zrobi z łatwością absolutnie każdy. Zapraszam!

Potrzebujemy:
-2.5 l bulionu warzywnego
-5 średnich marchewek
-3 średnie ziemniaki
-1 korzeń pietruszki
-sól, pieprz do smaku
-1/4 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-1/4 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego
-1 łyżeczka suszonego cząbru
-1/2 kubka jogurtu naturalnego (z powodzeniem może być gładki, roślinny)
-spora ilość siekanej natki pietruszki
-garść pestek słonecznika podprażonych na patelni

A robi się to tak:
-w garnku zagotowujemy bulion, obieramy i kroimy dowolnie warzywa
-warzywa gotujemy do miękkości, studzimy zupę i blendujemy na gładki krem
-doprawiamy przyprawami, zabielamy jogurtem
-podajemy posypaną podprażonymi pestkami słonecznika i posypaną natką pietruszki (u mnie nieprzyzwoicie dużo)

Do następnego!