Koncentrat bulionu warzywnego to baza do zup czy sosów. Bardzo aromatyczna alternatywa dla niezwykle ekspresowych i niestety popularnych kostek rosołowych     oraz bulionów w proszku.Warto sobie zadać trochę trudu, ale plus jest taki, że w słoiku w lodówce można przechowywać miesiąc czasu. Lub przygotować więcej i zamrozić w silikonowych foremkach do lodu i mieć stale pod ręką.

Potrzebujemy:
-5 sporych marchewek obranych ze skórki
-2 duże cebule, bez łupinek
-2 średnie pomidory bez skórek
-4 pieczarki bez skóry
-4 łodygi selera naciowego
-3 ząbki bez łupinek
-1 cukinia umyta ze skórką
-zioła świeże (zupełna dowolność, ważne aby były to same listki, bez łodyżek- u mnie była to bazylia, rozmaryn, tymianek i szałwia)
-pół łyżeczki od herbaty morskiej soli

A robi się to tak:
-warzywa rozdrabniamy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą trochę ponad ich poziom i gotujemy do miękkości
-odcedzamy na durszlaku, studzimy i blendujemy na gładką masę
-masę przerzucamy na drobne sitko i zostawiamy na około 15 min do odcieknięcia (chodzi o to, ażeby odseparować jak najwięcej niepotrzebnego nam płynu)
-przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Koncentrat stosujemy w proporcji płaskiej stołowej łyżki na 0.5 l wody. Oczywiście w zależności od smaku możemy śmiało bawić się proporcjami, zwiększając je.

Smacznego!