Dziś chciałam zaproponować niezwykle prosty przepis na prosty kolorowy makaron penne z warzywami. Szybki, lekki pyszny. Niewiele składników, ale akurat w kuchni wyznaję zasadę – im mniej, tym więcej. Sprawdza się znakomicie. Danie w sam raz na obiad czy wczesną kolację. Przedstawiona ilość składników wystarczy spokojnie na dwie solidne  porcje lub trzy troszkę mniejsze.

Potrzebujemy:
-makaron penne (1/2 opakowania- u mnie trzy kolorowe)
-solidna garść czarnych oliwek
-połowa czerwonej świeżej papryki
-połowa żółtej świeżej papryki
-1 duża marchewka
-1 duża pietruszka
-6 pieczarek
-świeżo mielona sól i pieprz do smaku
-olej roślinny do smażenia (około 6 stołowych łyżek)
-opcjonalnie 2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego

A robi się to tak:
-gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy,odkładamy na bok
-warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w drobną kostkę
-rozgrzewamy na patelni olej (ja robię w woku, którego nie da się przecenić)
-wrzucamy warzywa korzeniowe, mieszamy
-kroimy paprykę drobno, obieramy i kroimy pieczarki, kroimy oliwki
ważne, ażeby składniki były pokrojone dość drobno
-dorzucamy do pietruszki i marchewki resztę warzyw i pieczarki, podsmażamy chwilę, dolewamy nieco wody,
-dusimy składniki do stanu aldente (mają fajnie chrupać a dolana woda ma praktycznie w całości odparować),
-dodajemy sól i pieprz, opcjonalnie jeśli ktoś lubi również naturalny jogurt
-dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podajemy od razu
Jest dobrze!