Uwielbiam kręcić owocowe koktajle. To znakomite śniadanie, przekąska, łatwe do zabrania do pracy, szkoły etc. Maksimum smaku przy minimum wysiłku i czasu spędzonego w kuchni.
Dziś zaproponuję Wam pyszne zestawienie mango, jabłka z dodatkiem nasion konopi. Ten owocowy koktajl był całkowitą improwizacją kulinarną w dziedzinie smoothie (jak większość tych, które robię)- wyjątkowo udaną. Bomba witaminowa, zdrowie w szklance.

Czy wiecie, że nasiona konopi są bogatym źródłem białka, mają spory poziom przeciwutleniaczy i kwasów OMEGA? Samo zdrowie i ciekawy smakowy dodatek do np domowej granoli czy smoothie. Podprażone na patelni mają ciekawy orzechowy posmak. Dostępne na rynku są łuskane lub w skorupkach. Ja kupiłam na targu, na szybko te drugie. Chciwie, cała mała torebkę, ale są bardzo wydajne, więc chcąc wykorzystać ten zapas- przepisy z tym dodatkiem pojawiać się będą cykliczne.

Zapraszam!

Potrzebujemy (na około 3 porcje)

-1.5 szklanki mleka kokosowego

-1 mango
-2 jabłka
-2 łyżki stołowe podprażonych na patelni nasion konopii
-1 szklankę niegazowanej wody mineralnej
-3 suszone daktyle

A robi się to tak:

-w młynku do kawy bądź blenderze mielimy nasiona konopi (jak Wam pasuje na proszek bądź trochę grubiej)

-do blendera wlewamy mleko kokosowe, dodajemy daktyle, obrane i pokrojone mango i jabłko- blendujemy na gładko
-dodajemy ziarna oraz uzupełniamy wodą wg uznania co do gęstości

Kosztujemy!