Siemię lniane to nasz rodzimy łatwo dostępny ‚superfoods’.
Ma mnóstwo prozdrowotnych zalet (jest wypełniony Omega 3, działa zbawiennie na nasze jelita)
Dziś proponuję Wam przepyszny kisiel, bez zagęszczania skrobią, właśnie z siemieniem.
Można dodać do niego każde owoce, jakie znajdziecie na straganie , a jak ich nie ma , bo nie pora- skorzystać z mrożonych
Ucieszy zarówno dzieciaki jak i większe dzieciaki

Na jedną solidną porcję potrzebujemy

-200 ml wody lub tłoczonego soku jabłkowego
-3 stołowe łyżki siemienia lnianego
-sok z 1/2 limonki
-łyżeczka od herbaty syropu z agawy lub miodu
-szczypta mielonego cynamonu
-szczypta mielonego imbiru
-100 g owoców (u mnie mrożone truskawki, czarne i czerwone porzeczki)

A robi się tak:

-do rondelka wlewamy wodę lub sok, wsypujemy siemię i zagotowujemy
-niech bulgocze na małym ogniu przez 10 minut
-w drugim rondelku podgrzewamy przez chwilę pokrojone owoce z 2 łyżkami stołowymi wody
-siemię lniane zdejmujemy z gazu, odcedzamy na gęstym sitku (lub nie jeśli lubimy ziarenka)
-łączymy z owocami, dodajemy cynamon, imbir, sok z limonki
-słodzimy (jeśli przygotowywaliśmy kisiel na soku raczej nie jest to konieczne)
-dokładnie mieszamy i pałaszujemy ze smakiem!