Bardzo prosty przepis. Kasza gryczana z pieczonymi burakami. W właściwie kasza gryczana niepalona z pieczonymi burakami,botwinką i marchwią . Ciekawe dodatki smakowe, połączenie idealne. Zarówno na obiad na gorąco, jak i na zimno, jako pyszna sałatka. Pieczone buraki kocham miłością nieskończoną. Jędrne, o delikatnie słodkawym smaku i niesamowitym aromacie. Doskonałość tkwi w prostocie. 

Potrzebujemy (na dwie solidne porcje)
-kubek ugotowanej kaszy gryczanej (najlepiej niepalona)
-pęczek botwinki
-3 średnie marchewki
-około 6 stołowych łyżek octu balsamicznego
-odrobina soli morskiej
-sporo świeżo mielonego pieprzu
-około 1/4 kubka oliwy z oliwek

A robi się to tak:
-odcinamy buraki z botwinki, razem z marchewką dokładnie szorujemy, nie obieramy
-buraczki wkładamy na aluminiową folię lub papier do pieczenia, nakłuwamy widelcem, skrapiamy oliwą i octem  i zawijamy
-marchewkę traktujemy tak samo jak buraki z wyłączeniem octu 
-wkładamy do piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 25-30 min
-w tym czasie liście z botwinki kroimy na drobno, rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy je mieszając około 3 minuty
-zdejmujemy z patelni, dodajemy do ugotowanej gryczanej kaszy, dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek z ilości jaka nam odpowiada (baza to 1/4 kubeczka – z tego używamy do skropienia warzyw i przesmażenia liści buraków)
-podajemy z pieczonymi burakami i marchewką pokrojonymi dowolnie.

Zróbcie, łatwe i smaczne obłędnie!