Kapuśniak z białej kapusty to kolejna moja propozycja na zupę krem. Zupełne szaleństwo, bo jak wspominałam kiedyś, nie przepadałam za taką konsystencją zup. Oswoiłam ją. Kapuśniak z białej kapusty ugotowany jest z białej główki, a nie tradycyjnie z kiszonej. Bardzo ciekawie komponuje się z kaszą bulgur, tworzą razem smakowitą i niebagatelną kompozycję. Zupa zachwyca aksamitną konsystencją i bogatym aromatem

Potrzebujemy (na średniej wielkości garnek)
-1/2 małej główki białej kapusty
-1 mały seler
-1 mały por
-4 średnie marchewki
-2 korzenie pietruszki
-1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
-4 kulki ziela angielskiego roztarte w moździerzu lub zmielone na proszek
-1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
-2 litry bulionu warzywnego
-1 biała cebula
-sól, pieprz do smaku
-1/2 kubka ugotowanej na sypko kaszy bulgur

A robi się to tak:
-warzywa obieramy, kroimy na drobne, kapustę szatkujemy
-bulion zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie,wrzucamy wszystkie warzywa
-gotujemy do miękkości, studzimy, blendujemy
-dodajemy przyprawy
-podajemy z ugotowaną kaszą bulgur
-ja opcjonalnie dodaje na wierzch kiełki z rzodkiewki lub podprażone na suchej patelni pestki dyni

Smacznego!