Grzybowa niby babka to świetny pomysł na niebanalną, ale prostą przystawkę. Niby babka podawana jest na zimno, nie pieczemy się , wygląda elegancko i efektownie. Na zbliżające się Święta będzie jak znalazł.  Połączenie grzybów i aromatycznej kaszy jest świetnym duetem.

Na 6 porcji potrzebujemy:

-100g suchej gryczanej palonej kaszy
-150 g boczniaków
-olej rzepakowy do smażenia
-2 stołowe łyżki łagodnej musztardy
-1 stołowa łyżka sosu sojowego
-1 stołowa łyżeczka suszonego rozmarynu
-szczypta suszonego majeranku
-szczypta ziaren kolendry
-szczypta wędzonej papryki
-sporo mielonego czarnego pieprzu

A robi się to tak:

-kaszę gryczaną gotujemy na sypko
-boczniaki kroimy na drobno, smażymy na gorącym oleju z rozmarynem  przez chwilę, odsączamy na papierze.
-ugotowaną wystudzoną kaszę łączymy z przyprawami (kolendrę podprażamy na patelni i ucieramy w moździerzu), musztardą i sojowym sosem
-następnie do foremek (dowolne, polecam silikonowe) dodajemy sporą  warstwę grzybów, mocno dociskamy łyżką, następnie masę z kaszy, dociskamy, odstawiamy na chwilę
-wykładamy na talerze, podajemy na zimno

Bawcie się!