Ciekawe połączenie. Przyjemna i lekka przystawka. Fenkuł, cykoria i kurki. Do tego zielony akcent- rukola. I wok, bo w woku robi się błyskiem. Minimum składników, mega prostota i smak przed duże S. Spory zastrzyk witamin to tak na dobry dodatek i anyżowy posmak kopru włoskiego.

Na 1 porcję potrzebujemy:
-1/2 korzenia fenkułu
-1 cykoria
-garść grzybów kurek
-garść rukoli
-1/2 stołowej łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju jak najmniej zapachowego)
-sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu
-odrobinę świeżo mielonej soli
-sok z 1/2 cytryny

A robi się to tak:
-na patelni rozpuszczamy olej kokosowy
-warzywa myjemy, fenkuł kroimy bardzo cienko, cykorię cienko wzdłuż
-fenkuł i cykorię wrzucamy na patelnię, cały czas mieszając podsmażamy około 5 minut
-dodajemy kurki (małe w całości, duże powiedzmy połówki), przesmażamy około 2 minuty
-dodajemy rukolę, mieszamy, dodajemy pieprz, sól
-wykładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.

Smacznego!