Lubicie budyń? A gdyby tak zrobić go bez jajek, bez masła i z razowego pieczywa? A gdyby okazało się, że to dziecinnie proste i super smaczne? Otóż właśnie taki jest domowy budyń z chleba razowego. Najprostszy, gotowy- jeśli nie licząc suszenia pieczywa- w dwie chwile. Jest bardzo sycący i delikatnie słodki. Mówię Wam- genialna prostota.

Potrzebujemy (na dwie duże porcje):

-1.5 szklanki mleka (u mnie owsiane)
-5 kromek suchego razowego chleba
-6 suszonych daktyli
-stołowa łyżka słodu (u mnie miód)

A robi się to tak:

-siekamy daktyle, wrzucamy do rondelka, dodajemy słód i mleko zagotowujemy na małym gazie
-w między czasie mielimy chleb na jak najdrobniejsze kawałki
-od zagotowania mleko trzymamy na gazie około minuty,wsypujemy do mleka chleb,cały czas mieszając podgrzewamy około minutę,
-wyłączamy gaz i podajemy

Smacznego!