Mleko migdałowe stosowane było w kuchniach na świecie już setki lat temu. Posiada wiele zalet, jest bogate w witaminę E, selen, cynk, potas, żelazo i wapń. Specjaliści polecają je również dla osób stosujących diety odchudzające, gdyż jest mniej kaloryczne aniżeli inne mleka. Migdałowy zamiennik krowiego mleka jest bogaty w kwasy Omega 3m skuteczną broń przeciwko złemu cholesterolowi. Niestety cena sklepowego migdałowego mleka w kartonie bywa zastraszająca, dlatego serdecznie polecam zrobienie sobie takiego w domu. Jest to prosta sprawa, a za jednym zamachem zyskujemy również miseczkę pysznego roślinnego twarożku w wersji na słodko lub słono. Mleko migdałowe można przechowywać w lodówce 2 dni, ma aksamitną konsystencję, świetnie nadaje się do koktajli, kawy i dla dzieci.

Potrzebujemy:
-1 szklankę niełuskanych migdałów
-3 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody

A robi się to tak:
-migdały wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na noc
-następnego dnia, odlewamy wodę, łuskamy migdały.
-wyłuskane przepłukujemy na sitku, wrzucamy do blendera, dodajemy 3 szklanki wody, blendujemy
-sitko wykładamy gazą lub gęstą ściereczką, przelewamy mleko z blendera.
-to co zostaje na ściereczce odciskamy, jest to migdałowa baza do naszego twarożku

A robi się go tak:
-przemielone migdały powstałe przy produkcji mleka migdałowego łączymy z 7-ma stołowymi łyżkami mleka migdałowego, mieszamy
-w zależności od tego czy chcemy uzyskać twarożek słodki dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii oraz pół łyżeczki słodu (np miód)  lub słony -dodajemy świeżo zmieloną sól i pieprz czarny w ilości do smaku oraz sok z połowy cytryny.

Smacznego