Ten deser jaglany to prostota- bazowy składnik to jaglana kasza, dodatki to kakao, mleko, słód i migdały. I tyle. Jedynie tyle potrzeba, aby w krótkim czasie przygotować sobie w domu wspaniałą ciepłą przyjemność. W smaku deser jaglany przypomina czekoladowy budyń z kokosową nutą, więc jeśli jesteście fanami tegoż, jaglana wersja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Nasz podstawa deseru jaglanego jest kasza jaglana niegdyś  popularny składnik, zapomniana nieco, ale wraca do łask. I bardzo dobrze! Jest lekkostrawna, bardzo odżywcza i nie zawiera glutenu. Jest jedyną wśród kasz, która jest zasadotwórcza w procesach trawienia. Zaproponuję- jeśli nie macie jaglanej, dorzućcie do koszyka na najbliższych zakupach i przygotujcie deser jaglany z kakao i kokosem.

Potrzebujemy (na 3 porcje):
-pół kubka suchej kaszy jaglanej
-2 stołowe łyżki mleka kokosowego
-1 stołowa łyżka wiórków kokosowych
-1 łyżeczka od herbaty kakao
-słód na dodatek (opcja/do smaku brązowy cukier/miód lub inny słód, którego używacie)
-2 stołowe łyżki migdałów

A robi się to tak:
-kaszę jaglaną wysypuję na drobne sitko i płuczę wrzątkiem (około 2-3 litry)- dzięki temu ugotowana nie będzie miała gorzkiego posmaku
-zalewamy wodą w garnku 3 cm ponad powierzchnię kaszy, dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na małym ogniu póki kasza nie wchłonie wody
-przygotowujemy migdały- jeśli kupujecie ze skórką (ja tak) zalewacie je wrzątkiem i po 15 min skóra z łatwością schodzi. Migdały kruszę na ciut mniejsze kawałki
-do ugotowanej kaszy jaglanej dodaje mleko kokosowe, mieszam, ten dodatek znakomicie smakuje i podkreśla kremową konsystencję jaglanego deseru, dodaję kakao i opcjonalnie słód
-przekładam do miseczek, posypuję migdałami i pałaszujemy!