Słodkie buraki znakomicie smakują w czekoladowych wypiekach. Dziś jednak ciast nie będzie, zapraszam na grube pancakes czekoladowe. Z buraków. Dacie wiarę? Bardzo smaczne śniadanie lub podwieczorek. Mocno czekoladowe, aromatyczne, rozgrzewające. Dają radość, najlepszą energię.

Na 3 porcje potrzebujemy:
-2 duże buraki (upieczone bądź ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach)
-3 jabłka
-1 jajko
-około 4 stołowe łyżki mąki (u mnie owsiana)- ilość zależy od wielkości buraków
-2 stołowe łyżki dobrego kakao
-1/2 łyżeczki od herbaty sproszkowanego cynamonu
-1 stołowa łyżka wiórków kokosowych
-szczypta zmielonego kardamonu
-olej do smażenia 

A robi się to tak:
Jedno jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Dodajemy do startego buraka
Wbijamy jajko, dodajemy resztę składników, mieszamy dokładnie
Ciasto na placki ma mieć niezbyt gęstą konsystencję
Odstawiamy na 30 minut

Po tym czasie smażymy na mocno rozgrzanym oleju i podajemy z pozostałymi jabłkami pokrojonymi w krążki.