Ciasto wielce czekoladowe idzie na pierwszy ogień. Jest bardzo proste w przygotowaniu, robi się je szybko i jest pyszne. Smakuje wybornie, intensywnie. Recepturka jest hiszpańsko- holenderska, dostałam ją od Doroty (stokrotnie dziękuję!), a ta od swojej przyjaciółki Dominiki. Polecane dla czekoladoholików.

Potrzebujemy:
-2 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao, tym intensywniejszy smak)
-1 tabliczkę mlecznej czekolady
-kostkę (200 g) masła (plus ciut do wysmarowania formy)
-pół szklanki cukru
-5 jajek
-4 płaskie łyżki stołowe (plus trochę do wysypania formy) bułki tartej

A robi się to tak:

-w kąpieli wodnej rozpuścić połamane na kawałki czekolady
-dodajemy masło, mieszając je rozpuszczamy całkowicie
-wsypujemy cukier, mieszamy, zdejmujemy z ognia
-dodajemy rozbite jajka, mieszamy dokładnie
-wsypujemy bułkę tartą i ponownie mieszamy (ciasto ma dość luźną konsystencję)
-foremkę smarujemy masłem, wysypujemy tartą bułką i wlewamy ciasto.
-pieczemy około 35-40 min w temp 180 stopni.

Finalnie ciasto jest intensywne w smaku, wilgotne.